Matblogg

 Hannas och Evelinas Pestolax a la Barcelona (2 pers)

Ingredienser:

Laxkotletter, 3 stycken
Matlagningsgrädde (vi använde en spansk version, blandning mellan creme fraiche och matlagningsgrädde)
Pesto
Parmesanost (riven, eller i vårt fall smulad)
Salt
Peppar
Pasta
Grönsallad (isbergssallad, majs, tomat, gurka, avokado och salladsdressing)


Gör såhär:

Börja med laxen, för den är klurig. Ta bort skinnet, skär helst med kniv för om du drar åker halva laxen med.. tro oss, vi vet. Därefter gäller det att smidigt försöka bli kvitt benen. Skär runt mittenbenet och avlägsna det sedan från kotletten. För att få bort små ben i kotletten, knåda lite lätt med fingrarna.. benen kommer sticka dig i fingrarna. När du hittar dom - dra bort dom. Räkna med risken att få några ben i maten. Lägg sedan de rensade laxbitarna i en ugnssäker form. Salta en tesked, som strös proportionerligt över laxkotletterna. Var noga med att smörja formen, helst med flora lätta. Det kan vara lite trixigt att få smöret att fastna, då det mest glider omkring i formen. Med en sked (inte papper, smöret smälter in i det) och ett fast handtag borde du dock få det att fungera.

Nu är det dags för såsen. Häll all matlagningsgrädde i en skål. Tillsätt en, enligt dig, lämplig dos pesto - vi tog drygt tre matskedar. Rör ner cirka 50 gram parmesanost. Krydda med lite salt och vitpeppar. Häll sedan lugnt och försiktigt såsen över laxen. Laxen är nu redo för varmare temperaturer. Tänd gasspisen och placera formen i ugnens mitt. Vänta...

Se till att med jämna mellanrum titta till laxen. Efter 30-40 minuter bör den vara klar.

Väntetiden kan tyckas lång, men det finns massor att hinna med. Börja med salladen. Hacka gurka och skär upp isbergssallad. En halv avokado piffar upp hela salladen - rekommenderas! Tillsätt även en bruk majs och skivade körsbärstomater. Slutligen krydda salladen med salladsdressing och en knutta salt. Rör om. Salladen är nu klar att servera.

Om du inte redan har börjat koka upp vattnet till pastan är det dags för detta nu. Tänd gasspisen varsamt och sätt på kastrullen. För att påskynda uppkokningsprocessen kan du använda dig av en vattenkokare. Därefter tillsätter du pastan - helst en fiberrikare pasta som smakar lite konstigt.

Det enda som återstår nu är laxen. Duka så länge! Med tallrikar, bestick och glas kommer du långt men mysfaktorn höjs till det trippla med två små värmeljus på bordet, helst i lila behållare. Unna dig det. Dryck är valfri. Är det film som väntar efter maten passar vatten utmärkt. Är detta någon form av förfest passar Sangria bättre.

Du har nu en femstjärnig middag, färdig att serveras!

Qué aproveche!

Ett tips på vägen: Köp vaniljglass och färska hallon. Skulle maten gå åt skogen behöver du inte hänga läpp. Du har en tröst. Skulle maten lyckas har du en prima dessert att mumsa på till filmen. M&M:s och en kopp te vid sidan av och kvällen är fulländad.

Glass i stora lass är till och med bättre än Razz Matazz!

(lånade receptet från Hannas blogg, hoppas det är okej :)


Kommentarer
Postat av: hanna

Mästerkockar det är vad vi är! Nämn några homosapiens sapiens som kunde gjort detta bättre?! ;)

2008-02-24 @ 14:55:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0